Omgeving & Geschiedenis

“Een nieuwe lente een nieuw geluid;
Ik wil dat dit land klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,
In een oud stadje langs de watergracht-“

Uit het gedicht ‘mei’ van Herman Gorter

 

Het in 2002 door de huidige eigenaar gebouwde vrij gelegen landhuis “De Mûzepolle” te Mirns ligt op 5 minuten fietsen van de IJsselmeerkust in het Friese Gaasterland. Gaasterland is zonder twijfel prachtig. De bossen en kliffen, sfeervolle dorpen en vaarten zijn bezongen, beschreven en in dichtregels vastgelegd. Onder andere door Herman Gorter in 1889 in zijn gedicht ‘Mei’. Diegenen die er wonen zijn bevoorrecht. Velen komen er om te fietsen, wandelen of varen. Ook zijn er volop restaurants waar je heerlijk kunt eten.

Gaasterland, ‘De parel van Frieslands Zuidwesthoek’. Wie voor het eerst Gaasterland bezoekt zal zich verwonderen over de op hoogte gelegen bossen, weilanden en akkers. Het glooiend landschap dat volledig afwijkt van wat men meestal in Friesland denkt aan te treffen: Friesland dat immers bekend staat om zijn uitgestrekte weilanden en meren. De heuvels (gaasten) en de kust van de voormalige Zuiderzee leveren een voor Nederland unieke combinatie op. De heuvelruggen in Zuidwest-Friesland zijn ontstaan door gletsjertongen die in de ijstijd voortgestuwd werden door een enorme ijsmassa. Met het milder worden van het klimaat zijn door erosie drie kliffen ontstaan. Uniek voor Nederland. Het Mirnser klif en het Rode klif liggen op enkele minuten afstand van Landhuis ‘De Mûzepolle’.

De naam ‘De Mûzepolle’ verwijst naar de monniken van de St. Odulphusabdij te Hemelum. De glooiende helling waarop het landhuis gebouwd is vormde onderdeel van de kloostertuinen. De monniken verbouwden hier hun groenten. Het landhuis en de vrijstaande bijgebouwen zijn in carré gelegen aan een grote binnenplaats. Bij het betreden van de binnenplaats ervaart u de serene rust die destijds de monniken ook ervaren zullen hebben. Op “De Mûzepolle” voelt u zich “als een god in Frankrijk”. Dit door de rust, het vogelgezang, het reewild in de voortuin en het vrije uitzicht over het Rijsterbos en de landerijen.

L. Mous

Breelenswei 2

8573WS  Mirns

06 2184 7582

l.mous@online.nl